Saturday, April 5, 2008

Apa Hak Istimewa Melayu?

Apakah hak istimewa Melayu yang ingin diwar-warkan oleh pimpinan UMNO? Saya terpanggil untuk ceritakan kisah ini kerana tiada apa lagi pada saya hak istimewa orang Melayu. Suatu ketika dulu adalah biasiswa namun kini , banyak biasiswapun diberikan oleh pihak swasta yang kebanyakannya mengira kepada kelayakan tiada lagi bersifat kebangsaan. Kerajaan pula memberikan Pinjaman PTPTN dan pelajar perlu membayar semula pinjaman itu.
Hak istimewa Melayu ada dinyatakan dalam perlembagaan namun dari segi perlaksanaannya sukar untuk dikenalpasti. Mungkin yang tinggal kini cumalah MARA , UDA , FELDA , dan agensi lain yang dapat membantu menaiktaraf rakyat berbangsa Melayu.
Agensi yang sedia ada pastinya bukanlah semudah itu untuk pihak lain memansuhkannya.Tidaklah saya nafikan kewujudan agensi ini memberi manfaat kepada orang Melayu tetapi hak lain tidak pula saya nampak.Penganugerahan tanah , penganugerahan AP , penganugerahan kontrak besar itulah yang banyak dieksploitasi pihak tertentu atas dasar ekonomi baru kononnya, namun mereka menggunakan peluang itu sambil menidakkan lagi hak tersebut untuk individu bumiputra yang lain.Melayu yang lain masih seperti dulu , perlu bekerja keras menjalani kehidupan seharian .

No comments:

National Geographic POD