Monday, February 2, 2009

2 Exco Perak Nak Bebas..?

Dua exco Perak menolak meletakkan jawatan , namun mungkin bertindak sebagai Adun Bebas..sebabnya masih sayangkan jawatan ADUN tu..lagipun kalau diadakan pilihanraya kecil ...BN masih lagi mengingati mimpi ngeri Kuala Trengganu dan juga Permatang Pauh.
Apa yang perlu difikirkan samada surat akujanji perletakan jawatan Adun sekiranya melompat parti yang dibuat oleh Pakatan Rakyat boleh digunapakai ataupun tidak dalam undang-undang.
BN Perak walaupun tertekan namun mereka sebagai pasukan underdog pasti mencuba sesuatu untuk mendapatkan kuasa. Ianya tidak merugikan mereka tambahan mempunyai kewangan yang kukuh. Pakatan Rakyat PKR perlulah mencari calun yang lebih taat dan setia tidak berbelah bahagi dalam menghadapi pilihanraya ataucari sahaja calun PAS yang lebih komited dan taat setia. Dalam situasi begini PKR seharusnya bertimbangrasa dengan PAS dalam memilih siapa yang lebih layak untuk diletakkan sebagai calon.
Pakatan Rakyat Perak juga perlu berthati-hati mengenai kemasukan wakil UMNO kedalam Pakatan Rakyat kerana adalah amat mustahil bagi mereka yang lama berjuang berpuluh tahun tiba-tiba berarah angin tanpa perubahan sikap dan siasah? Andai mereka ini yakni ADUN UMNO berubah sikap dan siasah terhadap Pakatan Rakyat maka ada logiknya mereka sudah bertaubat nasuha. Masalahnya bagaimana kita hendak mengetahui niat sebanar mereka?
Berita penghijrahan 2 exco ini sebenarnya menelanjangkan niat sebenar mereka dalam politik. Kedua-dua exco ini mungkin akan digugur pertuduhan rasuah tersebut yang melegakan mereka namun dalam politik Pakatan Rakyat mereka itu hampeih...

1 comment:

Mr.Right said...

Seorang pemimpin nak cover malu dek tahi yang terpalit di pantai timur sehingga sebuah negeri bakal bergolak.

Lepas ni giliran Yob dan Yong pula merasa gula2 pilihanraya kecil. Jangan nanti orang Perak pula conteng tahi kat muka Najib.

Ini lah padahnya kalau pengundi berpandukan parti semasa mengundi. Kita sepatutnya memilih calon. Lupakan parti yang dia wakili. Kalau kita kurang yakin dengan peribadi semua calon, lebih baik jangan mengundi.

Kenapa harga maruah seorang wakil rakyat sangat murah? Mereka tak fikir halal haram ke? Amanah pengundi yang diberikan, tak takut balasan dunia dan akhirat ke?

Semua watak dalam sitcom ini adalah Melayu beragama Islam.

Sungguh memalukan!

Bubarkan saja DUN Perak, aku nak balik ngundi...

Short Talk

National Geographic POD