Sunday, February 8, 2009

Be End Menggunakan Istana..

Percaturan politik Najib amat berbahaya kepada seluruh rakyat keseluruhannya. Politik adu domba menyebabkan kelihatan rakyat menderhaka kepada Sultan , walhal siapa sebenarnya penderhaka kepada Sultan. Ketika mana Sultan dibogelkan oleh Tun Dr Mahathir , rakyat keseluruhannya memberi sokongan tanpa berbelah bahagi kepada istana.
Penglibatan pihak istana yang melanggari hukum undang-undang yang didokongi menyebabkan ianya akan dipersoalkan oleh rakyat seluruhnya khasnya orang Melayu terhadap institusi ini.
Andai betul kita inginkan hukum Islam seluruhnya maka khalifah yang dilantik tak semestinya keturunan raja. Raja Adil Raja Dijunjung Raja Zalim Raja Disanggah...
Sedangkan Rasullullah sendiri andai anakku Fatimah mencuri nescaya ku potong tangannya...apatah lagi manusia biasa seperti kita..
Rakyat Perak sekarang memendam rasa marah bak kata Berita Minggu hari ini..tetapi amarah kepada mereka yang merampas kerajaan dengan menggunakan pihak istana. Najib memang pandai mengeksploitasi sesuatu yang dikuasainya..lihat bagaimana polis Sirul dan Azilah boleh membunuh Altantuya...walhal kenalpun tidak...jumpa sekali dua pun tidak..makan sekalipun tidak...tiba-tiba boleh bunuh Altantuya..rakyat perlu menilai siapa pemimpin yang perlu menerajuainegara ini kalau tidak beginilah huru-hara ciptaan mereka yang gopoh dan biadap.
Besok saya akan menulis perihal sikap raja dalam Hikayat Abdullah...sejarah banyak menceritakan sejak dulu lagi ...sikap orang Melayu hingga kini...

No comments:

National Geographic POD