Thursday, March 12, 2009

SPRM Tak Nampak Perbuatan Toyo l

Walaupun DUN Selangor telah bersidang dan mempertikaikan kesahihan dan penyelewengan urusan pemberian jam ratusan ribu kepada Khir Toyo , begitu juga pembelian apartmen di Mekah namun SPRM seperti diduga tiada tindakan susulan dibuat.Perkara sebegini apabila berlaku menyebabkan pelabur-pelabur asing menjauhkan diri ke negeri tersebut tambahan pula krisis ekonomi yang melanda dunia turut memberi impak negetif kepada pelaburan.
Sememangnya untuk mendapatkan resit dan bukti-bukti nyata agak sukar memandangkan perbuatan itu didokongi segelintir pihak yang turut mendapat labanya, seperti mana filem P Ramlee...1 untuk kau 2 untuk aku...orang kata komisen.
Pastinya menanggung akibatnya adalah rakyat. Negara maju , hasil negara banyak namun rakyat tidak mendapat manfaat langsung daripada itu hasil buah tangan pemimpin rakus menggunakan kuasa untuk mengenyangkan perut kroni dan sahabat. Kadangkala apabila wang kerajaan digunakan , pembelian sesuatu barang atau tender melangkaui harga pasaran berkali-kali ganda seperti laporan audit dahulu..bayangkan sebatang pen berharga 1.50 boleh menjadi sehingga 10 ringgit...sebatang..Kalau dahulu kala toyol yang mencuri wang orang memang tak boleh hendak ditangkap..namun berfikirlah secara logik..penyiasatan haruslah kepada aset..pemimpin dan isteri dan keluarga terdekat..pasti mereka toyo l- toyo l itu tertangkap jua...

No comments:

National Geographic POD