Wednesday, August 25, 2010

Persoalan Hudud....Amat Menarik.....Propaganda Musuh Islam Untuk Memecahkan Pakatan?

Hudud adalah undang-undang yang telah diputus dalam syariat Islam. Namun persoalannya perlukah dalam masa singkat ini hudud diperkenalkan?
Menurut pandangan Prof Dr Yusuf Qardawi..dalam buku Fiqh Keutamaan hudud memang adalah salah satu cabang ajaran Islam yang tidak boleh diketepikan. Semua umat Islam semestinya mempunyai niat untuk terlaksananya hudud di muka bumi ini. Namun atas faktor masa dan ketikanya maka hudud boleh ditangguhkan dahulu. Lebih banyak perkara yang perlu didahulukan seperti pembangunan insan..
Insan yang berada di bumi malaysia ini perlu diberikan pendidikan yang lebih menyeluruh , mengenal Rabbnya secara tepat dan betul seterusnya ini kan melahirkan individu-individu yang bertaqwa , berintegriti , amanah seterusnya mencetuskan banyak perubahan. Apabila ramainya individu yang mempunyai fikrah dan pandangan Islamnya jelas betul maka tugas untuk menjalankan hudud menjadi tugas yang lebih mudah..
Realitinya ketika ini lebih baik penumpuan ke arah pendidikan dan masalah sosial yang melanda ummat. Jangan biarkan musuh mengambil isu ini untuk meranapkan Pakatan Rakyat yang jelas lebih 'Islam "nya jika dibandingkan pendekatan oleh Be End. Pilihlah parti dan pakatan yang kurang kerosakannya daripada segala -gala kerosakan yang ada. Ketika realiti zaman moden ini hampir keseluruhan sistem itu parah dan rosak , cuma kita kurangkan dengan mengambil sedikit kerosakan jika dibandingkan kerosakan yang lebih besar...Baclah buku "Fiqh Keutamaan " oleh Prof Dr Yusuf Qardawi terjemahan Ahmad Nursyadi Asmawi...ISBN:967-69-0160-1 TERBITAN THINKER'S LIBRARY...

No comments:

National Geographic POD