Tuesday, August 24, 2010

Politik Perkauman Sempit Tiada Sambutan Rakyat Era Baru...

Sejak pasca PRU12 , masyarakat Malaysia telah mengalami pelbagai suasana yang menarik untuk pengkajian bagi sesiapa yang berfikir. Apabila direnung sejenak akhir-akhir ini begitu banyak rancangan propaganda Be End yang aeakan-akan tidak mendapat sambutan langsung daripada rakyat. Politik perkauman sempit dapat dilihat seperti kejadian membakar mesjid yang didalangi oleh suatu pihak berkepentingan , meletakkan kepala babi di hadapan pagar mesjid , banner Chua Jui Meng sebagai MB Johor dan yang terbaru pula simbahan cat di surau di Negeri Sembilan , kesemuanya nampak hambar dan tidak menjadi isu hangat buat rakyat. Rakyat Malaysia telah mengalami suatu anjakan pemikiran era baru setelah melihat contoh kepimpinan Cina DAP di Penang , begitu juga kepimpinan PAS di negeri Perak tidaklah seperti mana yang digemburkan pemikiran ideologi Be End yang berideologi pemikiran perkauman sempit. Rangsangan emosi dan gelojak amarah sering dibuai oleh pemimpin untuk kepentingan politik mereka.Syabas diucapkan buat rakyat Malaysia seluruhnya dapat mengembalikan kerasionalan akal fikiran agar tidak terdorong dengan hasutan nafsu dan iblis.
Nabi S.A.W. ada meninggalkan pesan bukanlah umatnya yang berjuang atas perkauman kebangsaan sempit..Apa makna bukan umatku...anda fikirlah sendirian.
Nabi S.A.W. juga menyebut kuatnya seseorang itu bukanlah kuatnya beradu , bergaduh ataupun bergocoh, tetapi mereka yang dapat mengawal amarahnya iaitu nafsunya...
Anjakan pemikiran yang ditunjukkan oleh sekelian rakyat bukan suatu perkara mudah , namun berkat kesabaran perjuangan akhirnya sikap ini sudah menjadi seakan stabil dan ianya amat mengharu birukan bagi mereka yang sukakan politik perkauman sempit. Apa lagi haendak disajikan kepada rakyat agar berpaling arah semula kepada Be End? Ahh..memang pecah kepala otak untuk memikirkan selain idea perkauman sempit , cara kotor yang pasti diulang-ualang tayang untuk tontonan rakyat. jika rakyat menyeambutnya hancur luluhlah Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat berjuang atas nama seluruh rakyat Malaysia...menepati slogan 1Malaysia...?
Selamat meraih ganjaran sepuluh malam terakhir Ramadan Al mubarak..malam-malam yang membawa kepada terhindarnya kita dari azab seksa api neraka...

No comments:

National Geographic POD