Monday, September 20, 2010

Merudumnya FDI Akibat Kesilapan Sendiri...

FDI , kemasukan pelabur asing menurun bukanlah disebabkan kelantangan Pakatan mendedahkan cerita keluar , namun berita-berita yang kini boleh dicapai melalui klik sahaja membuatkan persaingan antara semua negara menjadi rata. Menteri berkaitan tidak perlulah melenting bising membuat kecoh kerana perkara sebegini akan menjadi lebih buruk. Terimalah laporan dan muhasabah diri dan kerajaan tindakan yang diambil. Kita telah lama menyatakan rentetan peristiwa demi peristiwa yang direncana ataupun tidak direncana mengakibatkan kesan jangka panjang yang memburukkan ekonomi negara. Kita telah lama berulang kali memberitahu misalnya peristiwa rampasan kudeta kerajaan Perak terdahulu mengakibatkan impak besar kerana perundangan telah dirobek sewenangnya yang mengakibatkan krisiss keyakinan dan kepercayaan masyarakat luar terhadap kita seluruhnya negara Malysia jatuh.
Ahli politik yang bijak dan matang sepatutnya memikirkan secara kolektif dan terancang dalam sesuatu tindakan yang bakal memudaratkan negara . Kita sepatutnya menyedari bahawa politik hari ini bukan didengari oleh penduduk setempat lokal ataupun sesebuah negara namun ianya boleh dicapai seluruh dunia. Nah inilah hasil yang telah kita tuai dan tanam akhirnya sendiri yang rugi. Memang sebagai rakyat Malaysia kita sedih perkara ini berlaku , namun apakah yang boleh kita lakukan?
Peristiwa pembakaran mesjid yang dirancang individu tertentu kononnya ingin menakutkan rakyat lain memberi tempias yang lain kepada kita. Masyarakat luar mengkin beranggapan rakyat Malaysia adalah insan-insan terlampau.
Kes terbaru , pembunuhan ngeri Datuk Sosilawatidan rakan-rakan beserta beberapa yang lain , meningkatkan lagi ketakuatan masyarakat luar untuk berniaga di sini. Profesional yang kita lahirkan pun boleh berubah wajah menjadi penyembelih dan pembunuh.Semua ini memberi impak negetif yang besar kepada imej negara keseluruhannya. Oleh itu pandangan Datuk Menteri Husni amatlah dangkal dan tidak waras. Jikalau kita sentiasa benar dan baik , maka pastinya orang akan menyukai kita...dahulu kini...selamanya...

No comments:

National Geographic POD