Friday, September 17, 2010

Pembunuh Bedebah Itu Tak Layak Mendapat Seorang Peguambela ....

Suspek seorang profesional , waras dan berpendidikan tinggi sanggup dan tergamak membuat pembunuhan demi pembunuhan , tak kira secara langsung atau tak langsung tidak wajar mendapatkan peguambela. Biarlah suspek sendiri mengemukakan hujahnya sendiri untuk pembelaan nanti.
Mahukah anda seorang bergelar peguambela mendapatkan wang untuk tugas membela suspek yang wangnya didapati daripada pembunuhan demi pembunuhan yang terancang. Bayangkan begitu ramai dan banyaknya kes yang tak selesai yang berkaitan dengan peguam suspek ini.
Rakyat Malaysia seluruhnya menantikan siapakah peguambela-peguambela yang sanggup membela bedebah ini? Apabila melihat kronologi kejadian secara logiknya mereka telahpun disabitkan membunh semua mangsa , cuma mahkamah adalah proses untuk memperjelaskan lagi kejadian dan sebab berlakunya kejadian disamping memberi hak terhadap susspek untuk membela diri..
Terlalu banyak ikthibar yang dapat kita ambil rentetan peristiwa ini....

1 comment:

Anonymous said...

Saya cukup bersetuju,jangan ada seorang pun peguam di buni Malaysia ini yang sanggup untuk menjadi peguam dalam perbicaraan peguam bedebah ini.Jika ada mana-mana peguam yang sanggup menjadi lawyernya samalah melibatkan diri dalam kes pembunuhan kejam ini.Kalau ianya seorang peguam Islam,tunggulah laknat dari Allah nanti.Sekali saya merayu semua rakyat Malaysia tidak kira bangsa,agama dan fhman plitik marilah kita sama-sama mengutuk kes pembunuhan yg kejam ini dan mana-mana kes pembunuhan kejam yg lain...ALTANYUYA....dan marilah sama-sama kita berdoa mengikut anutan masing-masing agar semua menusia bedebah ini akan dihukum mengikut undang-undang dunia dan di ahirat nanti. Jangan ada campur tangan politik atau sogokan wang yg akan membebaskan manusia kejam ini.Pihak berkuasa juga saya merayu membuat siasatan lebih terperinci ,kenapa setap aduan yang dibuat terhadap peguam celaka ini tidak disiasat dng teliti...contohnya mangsa ...mekanik kereta...membuat aduan isteri dibunuh tetapi dia pula yg merengkok dalam lokap,ini mesti ada sesuatu yang tak kena....adillah dalam membuat hukum wahai pihak berkuasa.

National Geographic POD